Vad är bäst för mig – att behålla eller ta bort äggledarna?

Den frågan har vi inget bra svar på och det är för att ta rätt på vad som är bäst, och i vilka situationer, som HOPPSA-studien genomförs. På så sätt kommer vi att kunna erbjuda bättre information i framtiden.

Vad måste jag göra om jag deltar i HOPPSA studien?

Du får svara på några extra frågor inför din operation och vid den vanliga uppföljningen efter ett år. Du får också svara på några frågor efter tre och fem år. Och du måste förstås samtycka till att vara med. Det är allt.

På vilket sätt kommer resultaten från studien publiceras, kan jag som patient läsa dessa resultat?

Resultaten kommer att publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter och då även bli tillgängliga på GynOp´s hemsida .

Vilka är det som genomför studien?

Vi är gynekologer och forskare från Göteborgs universitet och Umeå universitet som i samarbete med Sveriges gynekologer genomför studien.

HOPPSA (Hysterektomi och OPPortunistisk SAlpingektomi) är en registerbaserad randomiserad studie (R-RCT) som drivs i GynOp och stöds av SNAKS (Svenskt nätverk för nationella kliniska studier inom Ob/Gyn). Studien undersöker risken för eventuella kirurgiska komplikationer och påverkan på ovarialfunktion och därmed menopaussymptom, om bilateral salpingektomi görs i tillägg till vanlig hysterektomi på benign indikation. Förhoppningen med att utföra salpingektomi är att minska den framtida risken att insjukna i epitelial ovarialcancer då det nu är ganska välbelagt att cirka 70% uppstår i äggledarnas fimbrietratt.

HOPPSA är färdigrekryterad!

Den 1 april 2025 stänger vi rekryteringen (det är inget aprilskämt!). Det innebär att inga fler kvinnor tillfrågas att medverka i studien. De som redan är inkluderade och kommer att opereras innan maj månads slut kan fortsatt delta.

8-veckorsenkäten beräknas vara klar att analysera till hösten och då kommer de första resultaten avseende komplikationer. Det ser vi fram emot med spänning!

Vi i styrgruppen för HOPPSA-studien vill rikta ett stort tack till alla medverkande kliniker, läkare, sköterskor, undersköterskor, operationsplanerare och alla andra som varit involverade, inte minst alla på GynOp, och bidragit till att HOPPSA har kunnat genomföras.

Tack vare er kommer svensk obstetrik och gynekologi att bidra med viktig kunskap om kvinnohälsa när det gäller hysterektomi, opportunistisk salpingektomi, klimakteriet och ovarialcancer. Känn er stolta!

Publikationer från HOPPSA-studien

Här hittar du vetenskapliga artiklar som visar resultat från HOPPSA-studien

Studieprotokoll HOPPSA

Idahl A, Liv P,  Darelius A, et al
HOPPSA update: changes in the study protocol of Hysterectomy and OPPortunistic SAlpingectomy, a registry-based randomized controlled trial

Trials 2023.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36959664/

Idahl A, Darelius A, Sundfeldt K, et al
Hysterectomy and opportunistic salpingectomy (HOPPSA): study protocol for a register-based randomized controlled trial.

Trials 2019.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30611296/

Ytterligare studier associerade till den kliniska prövningen vilka är genomförda av forskargruppen bakom HOPPSA

Collins E, Liv P, Strandell A, et al
Physicians’ assessment of complications after gynecological surgery in Sweden: The GYNCOM survey
AOGS 2023
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37614120/

Darelius A, Kristjansdottir B, Dahm-Kähler P, et al
Risk of epithelial ovarian cancer Type I and II after hysterectomy, salpingectomy and tubal ligation – A nationwide case-control study.
International Journal of Cancer 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34152012/

Collins E, Lindqvist M, Mogren I, et al
Bridging different realities – a qualitative study on patients’ experiences of preoperative care for benign hysterectomy and opportunistic salpingectomy in Sweden.
BMC Women’s Health. 2020.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32917194/

Collins E, Strandell A, Granåsen G, et al
Menopausal symptoms and surgical complications after opportunistic bilateral salpingectomy, a register-based cohort study.
American Journal of Obstetrics and Gynecology. 2019.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30321526/

Darelius A, Lycke M, Kindblom J M, et al
Efficacy of salpingectomy at hysterectomy to reduce the risk of epithelial ovarian cancer: a systematic review.
British Journal of Obstetrics and Gynecology. 2017.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28190289/

Studieinformation

HOPPSA Studieinformation (Öppnas i ny flik)

Vi vill ta reda på vad som är bättre – att ta bort äggledarna samtidigt som man opererar bort livmodern eller att lämna dem kvar. Därför genomför vi nu en studie där man lottas till att antingen ta bort äggledarna eller inte.
Syftet är att jämföra operationer där både livmoder och äggledare tas bort, med operationer där endast livmodern tas bort.

Del av patientinformationen.
Klicka på den blåa texten ovan för att läsa hela informationen.

HOPPSA och SALSTER har fått ett stort anslag från Cancerfonden!

Cancerfondens forskningsnämnd har den 23 november 2021 beslutat att ge 2,4 miljoner kronor till studierna HOPPSA och SALSTER.
– Även om äggstockscancer är ovanligt skulle det vara av stort värde om vi kunde förhindra ett fåtal fall. Därför vill jag titta på om man kan minska den framtida risken för äggstockscancer genom att ta bort äggledarna vid en livmoderoperation eller sterilisering. Jag vill också undersöka om det finns andra risker med en sådan operation, säger Annika Strandell, ansvarig forskare.

Har du en fråga om HOPPSA?